Lyhyt pesti päätöksessä – Tilakeskuksen johtokunnan viimeinen kokous 14.12.2017

Tampereen Tilakeskus Liikelaitoksen johtokunta kokousti viimeisen kerran torstaina 14.12.2017. Vuoden vaihteessa Tilakeskus muuttuu yhtiöittämisen myötä Tilapalvelut Oy.

Viimeisen kokouksen esityslista koostui pitkälti lopputilitysten hyväksymisistä. Linnainmaan päiväkodin perusparannuksen hankesuunnitelman hyväksymisen osalta heräsi mietintöjä sen osalta, mihin asti on järkevä korjata vanhaa ja milloin on parempi rakentaa kokonaan uusi rakennus.

Korjausarvioissa tehdään elinkaarilaskelmat molemmista tapauksista, joiden perusteella päätetään kumpaan vaihtoehtoon päädytään. Sisäilmaongelmien suhteen myös uusien rakennusten kanssa on ollut ongelmia, joten uusi ei aina automaattisesti tarkoita parempaa vaikka toki todennäköisyydet sen suhteen ovat paremmat. Sisäilmaongelmat ovat hyvin moninaisia ja yhtä oikeaa ratkaisua ei ole olemassa vaan jokainen tapaus on tutkittava erikseen. Eri rakennusten vertailu keskenään ei aina ole mahdollista vaan joissain tapauksissa suhteellisen pienilläkin korjauksilla on voitu ratkaista huonon sisäilman tuottamat ongelmat esimerkiksi jos rakennusmateriaaleja on uusittu ja rakenteita korjattu. Toisissa tilanteissa taas paras ratkaisu on ollut rakennuksen purkaminen.

Itse näen haasteena myös sen, että sisäilmaongelmaisia rakennuksia on useita ja jos jokainen rakennus uusittaisiin, korjauksen ja uuden rakennuksen väliin jäävä erotus muodostaisi nopeasti yllättävän suuren summan kertoutuessaan useita kertoja jokaisen uuden rakennuksen kohdalla. Tällöin olisi tehtävä joka tapauksessa valinta sen suhteen rakennetaanko uusi vai korjataanko vanha. Tasavertaisuuden pitää näkyä myös sisäilmaongelmien ratkaisuissa ja kaikkia koskevien samojen periaatteiden tarkoitus on taata se, että päätökset ovat reilut kaikille osapuolille.

Tampere-talon kustannusarvion ylityksen hyväksyminen oli toinen asia, joka aiheutti ymmärrettävästikin keskustelua. Tampere-talon suhteen on käynyt ikävästi sen suhteen, että yhteistyö rakennuttajan kanssa ei ole sujunut niin kuin olisi pitänyt. Tilanne on harmillinen ja asian ratkaisu vielä kesken mutta toisaalta rakennuksen remontin jatkon jättäminen odottamaan toisen toimielimen päätöstä kun johtokunnalla itselläänkin oli mahdollisuus tehdä päätös olisi vain pitkittänyt remontin valmistumista. Tampere-talo on keskeinen paikka eri tapahtumille ja rakennus tärkeä saada taas pian täyteen käyttökuntoon. Asiasta toivottavasti otetaan oppia jatkoon.

Syksy on ollut loppujen lopuksi ollut lyhyt ja vauhdikas katsaus luottamustoimintaan. Jatkavan Tilapalvelut Oy:n uusi hallitus nimettiin Kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksessa 31.10 ja toiminta jatkuu valittujen henkilöiden luotsatessa uutta yhtiötä eteenpäin. Omat luottamustoimet saivat myös jatkoa ja vaihtuvat keväällä TOAS:n hallitukseen, johon syksyn aikana vapautui paikka. Mielenkiinnolla tutustun myös tähän uuteen tahoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s