Kannattavuuden dilemma – Tilakeskuksen johtokunnan kokous 28.10

Tilakeskuksen johtokunta kokousti torstaina 28.9.

Ensimmäinen kokouslistalla ollut asia oli välitilipäätösraportin hyväksyminen. Kävimme läpi budjetin toteutumista sekä siihen vaikuttavia tekijöitä. Tilakeskuksella on tuloja mm. vuokrista ja myydyistä kiinteistöistä mutta toisaalta niitä tasapainottamassa oli myös käytöstä poistettuja, esimerkiksi tulevaisuudessa purettavia, kiinteistöjä. Osa kaupungilla käytössä olevista kiinteistöistä on myös kannattamattomia tai vaatimattomalla tuotolla ja tässä mielestäni kaupungin strategia astuu kuvaan – mihin saakka julkisen toiminnan on oltava mahdollisimman tuottavaa vai onko tuottavuuden lisäksi toiminnalle tarpeen asetttaa myös muita arvoja?

Raportin liitteenä esitetyssä listassa esiteltiin myös ajankohtaisia investointeja sekä tekijöitä, mitkä ovat vaikuttaneet kustannusten eroamiseen suunnitellusta. Lukemani perusteella kuluja on haastava arvioida, sillä vaikka hyvällä projektijohtamisella on merkittävä rooli onnistumisessa, joissain tapauksissa myös sattuma on vaikuttanut puoleen tai toiseen. Hyvin toimineesta projektiyhteistyötä esimerkkinä esiteltiin syksyn aikana käyttöönotettu Tesoman jäähalli, jonka lopputilitys myös hyväksyttiin kokouksessa. Jäähalli valmistui ajallaan ja alitti kustannukset.

Yhtenä asiana kokouksen esityslistalla oli Haukiluoman päiväkodin uudisrakennuksen toteutussuunnitelman hyväksyminen. Kokouksessa hyväksytystä suunnitelmasta erityisesti mieleen jäi päiväkodin suunnittelussa huomioitu tilojen monipuolinen käyttö, jossa osa tiloista on myös suunniteltu niin, että niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi iltakäytössä eri harrastustoiminnassa. Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista myös nähdä suunnittelmia, joiden yhteydessä mietittäisiin eri toimijoiden sijoittamista samoihin tiloihin tai alueelle. Esimerkiksi vanhainkodin läheisyydessä toimiva päiväkoti voisi tuoda piristystä vanhusten arkeen.

Sisäilma esiintyi myös eri keskusteluissa. Tampere on ollut mukana KTI:n tekemässä kuntien kiinteistöjen tunnusluvut ja niiden vertailu 2017 -tutkimuksessa. Tulosten pääkohtia löytyy Tampereen kaupungin julkaisemasta tiedotteesta. Kiinnostava huomio oli, että vaikka Tampereen kiinteistökanta onkin vanhimmasta päästä, merkittävän suuria eroja eri rakennusvuosien välillä ei ole. Sisäilmaongelmien ratkaisuissa on haluttu maltillisesti tutkia syitä, koska sisäilmaongelmien syyt eivät aina ole samat vaan vaihtelevat kiinteistöittäin. Kuitenkin ongelma on ollut esillä pitkään ja siihen olisi kipeä tarve löytää ratkaisuja. Asia on monisyinen ja haastavan siitä tekee se, että siihen ei tässä vaiheessa vaikuttaisi olevan yhtä nopeaa ratkaisua vaan asiasta on monia näkökulmia, joista osa jopa on ristiriidassa keskenään.

Kokouksen jälkeen jäin vielä miettimään kannattavaa liiketoimintaa julkistalouden näkökulmasta. Mielestäni on tärkeää huomioida eri toimijoiden roolit. Julkisia tahoja soimataan usein tehottomuudesta ja toimintaa on haluttu viedä lähemmäs yksityistä puolta. Toiminnan tarkasteleminen ja kehittäminen onkin varmasti hyvä asia ja toki mitä kannattavampaa toiminta on, sitä enemmän varoja on käyttää. Kuitenkin mielestäni siihen, miten ja kenelle kaupunkia kehitetään vaikuttavat myös arvot eikä kannattavuus voi tällöin olla ainoa mittari. Käydessäni illalla kävelyllä jäin miettimään kuinka moni matkalla oleva asia on joskus ollut keskustelun kohteena. Ohittaessani Finlaysonin vanhat tehdasrakennukset ja Näsinpuiston erikoisen, kauniisti valaistun leikkipuiston koin ylpeyttä asuinkaupungistani, joka näytti parhaat puolensa pimenevässä syysillassa.

Kokouksen esityslista kokonaisuudessaan löytyy täältä, seuraava kokous on 19.10.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s