Vauhdikas alku luottamustehtäviin – Tilakeskuksen johtokunnan kokous 13.9

Edelliset kirjoitukset käsittelivät vaaleja joiden jälkeen avautui mahdollisuus hakeutua luottamustehtäviin myös niille, ketkä eivät tulleet valituiksi valtuutetuiksi tai varavaltuutetuiksi. Päätin käyttää mahdollisuuden hakea ja sain paikan Tilakeskuksen johtokunnasta varsinaisena jäsenenä. Tilakeskuksen johtokunta kokoontui ensimmäisen kerran jo elokuussa perehdytyksen merkeissä ja 13.9 oli varsinainen ensimmäinen kokous.

Uutena luottamushenkilönä johtakunnassa olemisessa on monia uusia asioita, jotka on hyvä huomioida. Kaupungin osalta oli mainiota, että tarjolla oli vapaaehtoinen koulutus, jossa tuotiin esille asioita, jotka on tärkeitä huomioida. Mahdollinen esteellisyys sekä vastuu salassapitosta niiden asioiden suhteen, jotka sellaisiksi on merkitty nousivatkin koulutuksessa erityiseen huomioon. Koen myös tärkeänä ymmärtää julkisen päätöksentekoprosessin, jotta tietää missä eri päätökset tehdään, mihin voi vaikuttaa ja mitkä asiat kuuluvat toisaalle. Uskon, että nämä asiat vievät hetken aikaa keneltä tahansa hahmottaa mutta eivät ole mahdottomia omaksua ja sen vuoksi kannustaisinkin vähänkään yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita osallistumaan vaikuttamiseen.

Alku on ollut muuten sisällöiltään vauhdikas, sillä eilinen kokous sisälti useita julkisestikin keskustelua herättäneitä aiheita. Näistä yksi on Tilakeskuksen yhtiöittäminen, josta heti kokousen alussa kävimme läpi tilannekatsauksen. Asia on aiheuttanut hämmennystä, vaikka asiaa on alettu selvittämään jo 2015 vuoden lopussa yhtiöittämispäätöksen sattuessa haastavaan ajankohtaan, kun niin valtuusto kun Tilakeskuksen johtokuntakin on vaihtunut. Päätös yhtiöittämisestä tulee valtuustolle päätettäväksi ja liikelaitoksen olisi tarkoitus aloittaa toiminta yhtiömuodossa vuonna 2018. Vaikka yhtiöittämispäätös onkin valtuuston tehtävä, tilannekatsaus oli tarpeellinen silti myös uudelle johtokunnalle selventämään tilannetta ja mahdollistamaan keskustelun asiaa valmistelleiden tahojen kanssa.

Toinen keskustelua paljon herättänyt aihe oli Onkiniemen tilojen korjaustyöt. Päätös tilojen korjauksesta, joka mahdollistaa osan tiloista käytön tehtiin eilen, jonka jälkeen tila jää odottamaan asemakaavamuutosta. Rakennus on kuitenkin haastava, sillä sen peruskorjaaminen tulisi arvion mukaan maksamaan 20 000 000 €, joten tilojen jatkokäytön voi olettaa herättävän keskustelua kun aika siihen koittaa. Tampereen tilanne vastaavanlaisten eri kulttuurialojen toimijoille tarkoitettujen tilojen suhteen vaikuttaakin haastavalta, sillä kaupungin koko ajan kasvaessa myös tarve asunnoista kasvaa ja hyvillä sijainneilla olevat tilat ovat usein myös paikkoja, joissa asunnoille olisi myös kysyntää. Toisaalta kaupunki, joka huomioi eri toimijat pysyy myös elävänä ja vetovoimaisena. Menestyneissä kaupungeissa ympäri maailmaa erilaisilla kulttuuritoimijoilla on vahva rooli, joka puoltaa myös sitä, että päätöksenteossa toivottavasti huomioidaan myös kulttuuritoimijoiden tilojen tarve.

Kokouksessa käsiteltiin myös Lielahden koulun vanhan osan perusparannuksen toteutussuunnitelma. Vanha puurakennus on ollut mm. sisäilmaongelmien vuoksi pois käytöstä ja se vaatii paljon korjausta. Itse pidän vanhoista, historiallisista rakennuksista ja niiden purkaminen on mielestäni aina harmillista mutta toki tällaisissa tilanteissa myös väkisinkin käy mielessä kuinka järkevää todella huonossa kunnossa olevaa rakennusta on korjata. En joutunut punnitsemaan tällä kertaa arvojani, sillä rakennus on museoviraston suojelema, joten päätös sen säilyttämisestä oli jo tehty. Arvostan päätöstä säilyttää rakennuksia jotka juuri tällaisissa tilanteissa olisivat vaarassa joutua puretuiksi mutta joiden kulttuurisen arvon saattaisi ymmärtää vasta vuosien jälkeen niiden purkamisesta.

Kokouksen esityslista kokonaisuudessaan löytyy täältä, seuraava kokous on 28.9.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s