Onko elämää vaalien jälkeen?

Viikko sitten vaalipäivänä elettiin jänniä aikoja. Ajattelin vielä näin jälkikäteen koota kampanjan aikana mieleeni tulleita ajatuksiani ehdokkuudesta ja vaaleista ennen kuin jätän ne unohduksiin – ainakin toistaiseksi.

Ehdokkaaksi lähteminen ei ollut itselleni helppo juttu, sillä vaikka olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja haluan vaikuttaa niihin, en ole ihminen, joka osaisi automaattiseti tuoda itseään esille. Ehdokas joutuu kuitenkin laittamaan itsensä todellakin likoon ja tuomaan persoonaansa, mielipiteitään ja nimeään esille eri tilanteissa. Ehdokkaana asettaa itsensä myös julkisen arvioinnin kohteeksi ja joutuu hyväksymään sen, että itselle tärkeät asiat, jotka ovat usein arvopohjaisia, eivät ole sitä kaikille ja voivat olla hyvinkin kärkkään keskustelun kohde. Toisaalta taas ehdokkaana ollessa oli jopa hieman hämmentävääkin huomata, kuinka omalla mielipiteellä oli yhtäkkiä niin paljon merkitystä monen ihmisen tullessa kysymään mielipidettä eri asioihin. Tavallaan pystyn ymmärtämään politiikan konkareita, jotka vuodesta toiseen ovat ehdolla, sillä tunne omasta merkityksellisyydestä on houkuttava ja jopa koukuttava.

Kampanjoinnista puolestaan löytyi myös paljon yritysmaailmasta tuttuja juttuja. Samoin kuin markkinoinnissa on tärkeää miettiä viestin kohderyhmä, ajoitus ja kanava, myös vaaleissa näillä asioilla on yllättävän paljon merkitystä. Missä näyt ja milloin? Entä tavoitatko juuri ne henkilöt, jotka todennäköisesti ovat kiinnostuneita äänestämään sinua? Kuinka muotoilet viestin muotoon, joka on ymmärrettävä? Ehdokkaiden kilpailu näkyvyydestä kulminoituu ehkä hassuinpaan vinkkiin, josta kuulin eli vaalitinderistä, johon tehdään profiili pelkästään vaalien ajaksi esittelemään ehdokasta ja keräämään näkyvyyttä. Jätin kuitenkin tämän muille testattavaksi.

Kampanjoinnissa joutui myös tarkentamaan omaa arvomaailmaa monta kertaa. Esimerkiksi kuinka suhtautua henkilöihin, jotka kertovat jo heti äänestävänsä toista puoluetta mutta haluaisivat keskustella parhaimmillaan vaikka tunnin kanssasi? Kun aika on rajallista, sekä yksin toimiessa myös resurssit, joutui monesti miettimään ottaako kampanjoinnin myös keinona laajentaa näkemyksiään eri asioista ja mahdollisuutena harjoittaa argumentointia, pyrkiikö lisäämään ihmisten uskoa poliitikkoihin tavoitettavina henkilöinä olemalla itse läsnä vai keskittyykö yksinkertaisesti vain potentiaalisten ihmisten tapaamiseen? Oma periaatteeni on ollut pyrkiä tutustumaan asioihin ennen niiden kritisoimista ja eri ihmisiä tavatessa sai hyviä näkökulmia ja ymmärrystä moneen asiaan.

Voisin myös analysoida mikä olisi voinut mennä paremmin tai olisinko voinut tehdä jotain toisin, sillä totta kai jos käytössäni olisi ollut tämänhetkinen tietämys muutama kuukausi sitten, olisin tehnyt monia asioita toisella tavalla. Toisaalta niin varmasti suurin osa muistakin ehdokkaista. Eri asia onkin, olisinko sen avulla parantanut tulostani. Viimeisinä päivinä moni ellei jokainen ehdokas miettii onko tehnyt tarpeeksi mutta toisaalta aina voisi tehdä enemmän eli tällainen ajattelu ei mielestäni lopulta vie mihinkään. Vaalit myös ovat yleensä asia, jota tehdään muun arkielämän ohessa, joten jokaisella ehdokkaalla on varmasti myös muitakin asioita hoidettavana. Itselläni opiskelu mahdollisti joustavan kampanjoinnin mutta toisaalta tein kampanjan pitkälti yksin, jos ei lasketa toisen ehdokkaan kanssa tehtyä yhteisflyeria, joka toki tavoitti enemmän kuin mitä yksin olisin pystynyt esitteitä jakamaan.

Kaiken kaikkiaan ehdokkaana oleminen oli hyvä kokemus tutustua kiinnostaviin ihmisiin ja samalla oppia tuomaan esille niin omaa persoonaa kuin osaamistaan. Nämä asiat eivät varmasti mene hukkaan myöhemminkään. Itse pohdin vielä loppumetreillä pystyykö kuinka moni samaistumaan henkilöön, joka on 35-vuotias ja opiskelija mutta lopulta heitä oli 162. Kiitokset siis kaikille, jotka uskoivat minuun ja äänestivät.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s